Министър Найденов внесе иск в Софийски окръжен съд за "царските" гори

Публикувана на 04/11/2009, с ключови думи
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. © Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на земеделието Мирослав Найденов внесе иск в Софийския окръжен съд за възстановяване на всички 16 000 дка гори, върнати на Симеон Сакскобургготски и неговите наследници от държавата. Найденов уточни, че в резултат на направени проверки е установено, че неправомерно са върнати не само сочените за надвзети 4500 дка, а всички гори. Държавата настоява и за обезщетение в размер на 5 млн. лв. за извършения дърводобив и получени облаги през периода на ползване на тези гори.

Министър Найденов влезе в съда с 16 папки, в които са събрани всички материали по случая. От направените проверки и консултации с експерти става ясно, че всички гори са били върнати неправомерно. В периода 2007-2008 година има извършени сделки за около 56 декара, уточни още земеделският министър. „Искаме и тези гори обратно, тоест да бъдат обявени за нищожни тези сделки. Искаме съдът да обезпечи това имущество, тоест да възбрани имуществото и да се забрани сечта и извозването на дървесина. Последното, което искаме, е вече обезщетение в размер на 5 млн. лв. за добитите в този период дървесина и други облаги", коментира министър Найденов.

За този период са били добити над 30 хиляди кубически метра дървесина, посочи още Мирослав Найденов. Той обясни, че т.нар „царски гори" не попадат в обсега на Закона за възстановяване на гори и земи. „В този смисъл Поземлена комисия - Самоков е нямала право на основание да се разпорежда или да връща тези гори", каза земеделският министър. Според министър Найденов шансовете на държавата да си върне тези гори са близки до 100 процента. „Тоест всичко останало не би говорило добро за правосъдната система в България", допълни той.

Източник: dariknews.bg

Login